Elsa två år!

Publicerat: 2015-11-17 Kl: 08:15:00 | I kategori: Elsa 1-2 år |
Elsa ser lite koncentrerad ut för hon kollade Bamse samtidigt som jag försökte ta en bild!
 

När Alva var liten så skrev jag en uppdatering om hennes utveckling varje månad, men nu med Elsa så har jag tyvärr inte tiden till det vilket ger mig dåligt samvete. Men eftersom Elsa fyller två år i veckan så tänkte jag verkligen försöka skriva ner lite grann om hur hon är just nu, bättre att skriva en uppdatering en gång per år än ingen alls tänker jag så nu blir det mycket på en gång medans jag fortfarande minns!

Mat
 
Elsa var ju en matvägrare fram till att hon var ungefär ett år, oj vad jobbigt det var när jag minns tillbaka.. Tur man glömmer fort, nu äter hon själv med sked eller gaffel och dricker själv i pipmugg eller glas. Fast första månaderna när hon började äta själv och fram till bara en månad sen så kallade vi henne "kastaren" eftersom hon kastade mat och tallriken på golvet varje månad, tillslut orkade jag inte servera henne youghurt eftersom den bara flög iväg och hamnade på tapeten/golvet/möbler. Nu har hon nästan slutat med det, det är bara pipmuggen och matbitar som hon slänger iväg när hon tycker att hon inte vill ha något mer. Hon äter bra tycker jag men är väldigt kräsen med maten då hon inte gillar pasta/ris och knappt potatis så det är lite svårt att laga mat här hemma då Alva är tvärtom och bara vill ha makaroner medans Elsa bara vill ha protein. Hon gillar all slags kött, fisk, kyckling och korv men typ inga grönsaker, däremot frukt. Hon älskar youghurt, att dricka med sugrör, juice (har vi just upptäckt), kex och glass. Gass gass säger hon när vi öppnar frysen. Hon är extremt petig och gillar inte kladd, precis som när Alva var liten så måste man torka av hennes händer om hon typ får youghurt på fingret, då säger hon oj oj oj och vägrar äta tills man torkat henne. Hon ser direkt om man försöker blanda in lite ris tex i korvstroganoffen, då sitter hon och petar bort riskornen den lilla busen..
 
Sömn
 
Elsa sov katastrofalt dåligt tills hon var 1.5 år, då vände det från att hon vaknat ungefär en gång i timmen till att sova hela natten vilket var ett hallelujah moment. Nu sover hon i sitt egna rum och brukar oftast sova hela natten från ca 20-20.30 - 07-07.30 ungefär, helt ok alltså! På dagen sover hon ca 1,5-2 timmar från 12-14 ungefär på helgerna, och vi nattar henne genom att sitta på golvet i hennes kuddhörna medans hon somnar i sin spjälsäng. Innan hon somnar så äter hon välling, endast i pipmugg och tetrapack. Helt tvärtom mot Alva som älskade både välling och napp medans Elsa alltid vägrat napp och vägrade välling tills vi kom på att hon kunde dricka i pipmugg, men då var hon rätt gammal om jag minns rätt - säkert runt ett år. 
 
Favoriter
 
För tillfället så är det dockor och dockvagnen som gäller, hon älskar att bädda ner och köra runt dockor och gosedjur. Favoriterna är Alvas docka som pratar, Mause doll från lucky boysunday och kanindockorna från Miniroom.se, och så älskar hon Sonny angels och radar gärna upp dem efter varandra i ett fint led. Hon gillar att läsa böcker, både bläddra själv och sitta och lyssna och helst böcker med djur och med flikar och knappar. Hon älskar också Alvas leksakskök, där står hon mycket och plockar bland koppar och matgrejer, hon serverar och låtsas äta själv och mata dockorna. Eftersom hon älskar glass så är alla leksaksglassar väldigt poppis, de går hon gärna runt och bär runt på här hemma! Annars gillar hon även alla slags figurer som Alva har i sitt dockskåp eller andra små figurer som Pippi, små ponnys och små djur.

Hon älskar Bamse och har precis börjat kunna sitta still och se barnprogram på tv, och speciellt när det är Bamse så sitter hon klistrad. Hon pekar och säger Basse, kutt, vajje, famm (bamsen, lille skutt, vargen och farmor). Däremot har hon länge gillat att se klipp på youtube med barnsånger, men inga direkt program. Min telefon gillar hon också och har sen många månader tillbaka kunnat öppna upp knapplåset och spela barnspel och kolla på bilder, helst gillar hon att se filmer på sig själv! Favoriterna har varit när hon och farmor åkt rutschkana, när Alva dansar, när hon leker med kompisen Maja i rutschkanan, när hon badar, och en hel del filmer från när Alva var liten då hon sjunger och äter. Hon är som många barn fascinerad av bilar och traktorer, brum brum säger hon och pekar, och ännu mer fascinerad är hon av flygplan då vi ofta ser flygplan passera högt över vår gård! Det som imponerar mig mest är ju att hon tidigt fattade skillnaden mellan flygplan och helikopter och har endast av att höra ljudet kunnat säga vilket det är som låter!

Övrigt
 
Hon älskar att hoppa sen hon lärde sig för några månader sen även om hon inte lyfter så många centimeter från marken utan mer hoppar med kroppen, men däremot hoppar hon massor i soffan eller vår säng och så säger hon Weeee och kastar sig baklänges. Hon älskar att busa, då gör hon sånt hon inte får och kolla på oss med busig blick och säger glatt "busig" med tillgjord röst och så skrattar hon, det är så gulligt! Hon älskar att bada och vill aldrig kliva upp trots att vattnet typ blivit kallt, säger man Elsa ska vi bada? så säger hon ett glatt Mmmm, släpper allt hon har och springer in i badrummet på en gång! Klättra gör hon gärna också, speciellt upp på köksbordet där hon sitter och leker med ljusstakar och vaser som hon stoppat smågrejer i.

Något hon avskyr däremot är att kamma håret, ser hon att jag kommer med hårborsten så skriker hon neeej och springer iväg. Borsta tänderna gillar hon inte heller, hon kniper ihop munnen så hårt hon kan den busen..
 
Elsa har alltid varit väldigt glad och lättsam, hon gillar nya människor och vill gärna sitta i knä eller bli upplyft på en gång när vi får besök så hon är inte alls blyg av sig som Alva var. Hon skrattar och busar mycket och är väldigt omtänksam, så fort något annat barn gråter så blir hon lite orolig och vill se hur det går, hon pekar och säger ojojoj, lessen och låter sorgsen.
 
Elsa började förskolan i höstas och har gått i tre månader ungefär vilket har gått hur bra som helst! Redan första dagen så tydde hon sig till sina fröknar och märkte knappt att jag var där, så när jag lämnade sprang hon genast in och märkte knappt att jag försökte säga hej då, och när jag hämtade och trodde jag skulle få världens kram så sprang hon åt andra hållet för att få fortsätta leka haha.. Men kul att hon trivs så bra! Däremot var hon väldigt busig från början och smet exakt hela tiden, in i korridorer, ut genom öppna dörrar och in på alla andras avdelningar så efter ett tag fick de skruva bort dörrhandtaget på henne avdelning och sätta det andra ledden så att hon inte nådde upp, och så kastade hon en massa när hon åt precis som hemma. Men nu går det mycket bättre, hon lyssnar mer och vet rutinerna och verkar ha hur kul som helst! Man märker att hon lärt sig mycket på förskolan, speciellt språket har utvecklats galet mycket från att bara kunnat några ord till att hon började till att nu kunna prata i tvåordsmeningar och kunna namn på nästan alla barn, personal och saker efter bara tre månader!
 
När hon började förskolan sa hon mest halva ord typ bo för boll och ba för bamse, men även mamma, pappa och andra lättare ord. Ne betydde snutte och vava betydde Alva. Hon har kunnat massor av djurläten i många många månader som tex muu, mao, ffff (vov vov), sss (orm) men också ovanligare djur som säl (hon hörde en säl på Lycksele djurpark i somras). Vi har en bok med en kanin som mumsar på en morot, så istället för kaninläte har hon låtit som nån som krafsar och tuggar morot haha.. Men även om hon varit djurlätesexpert sen hon var just över ett år så har talet dröjt. Men nu kan hon helt plötsligt hur många ord som helst, det kommer nya varje dag och det är så häftigt att se! Så här kommer en lång lista med en del ord som hon kan nu, det är så kul att ha kvar tycker jag så det får ni stå ut med ni som orkat läsa hit..
 
motor - morot
mossa - mössa
fott - fot
nässa - näsa
mon - mun
ga/gassa - öga/glasögon
lomma - blomma
Essa - Elsa
vavla - Alva
mamma - mamma
pappa - pappa
faffa faffa - farmor och farfar
mimmi - mimmi (farmor och farfars katt)
gatt - katt
kannin - kanin
sälen - säl
basskovv - bajskorv (ja Alva har lärt henne..)
kuu - kul
oppa - hoppa
namla - ramla (hon tycker synd om alla som ramlar, både människor och gosedjur. Hennes mormor och morfar har en bild när hon vad ca 3 mån och ligger i Alvas knä på sitt kylskåp, den pekar hon alltid på och säger "Essa namlat" för att hon ligger ner på bilden!)
essen - ledsen
fyy - flygplan
hell - helikopter
brum brum bii - bil
neej - nej (Obs, sägs VÄLDIGT ofta nu för tiden haha, hon skriker nej hela tiden när hon ska klä på sig och sånt, hade helt glömt den perioden med Alva!)
appa - apa
fåån - telefon
jooos - juice
kocka - kaka
sova - sova (hon lägger sig gärna och låtsassover med händerna mot kinden, så gulligt)
fatt - fastnat (ofta säger hon oj oj oj fatt, hon gillar inte när nåt sitter fast eller tex när nåt plagg knövlat sig)
stoo - stor (ofta med ett imponerat OJ STOO när hon ser nåt stort tex en stor sten)
vaa - varmt (när maten är varm säger hon vaa och blåser på den)
katt- kallt
fin - fint (säger hon åt sig själv när hon tex ställt upp grejer på rad eller gjort nåt annat som hon tycker är fint!)
myssigt  - mysigt (säger hon när vi bäddar ner henne i soffan med en filt tex eller när hon själv bäddar ner dockor, också extremt gulligt)
padda - panda
kott - igelkott
hunn - hund
pippi - pippifågel men även Pippi långstrump
bläpple - äpple (pekar på tavlan vi har från Fine little day med äpplet)
päjon - päron
banna - banan
ko - ko
miii - min (har hon börjat säga ofta, hon tar Alvas grejer och skriker MIIII haha..)
säll - själv (säger hon när vi ska borsta tänderna för hon vill ju hellre borsta själv..)
botta - borsta tänderna
fytta - flytta (när hon vill att nån står i vägen och ska flytta på sig
 
Några tvåordsmeningar har hon också börjat med tex
 
mamma komma - när hon vill bli upplyft
gass gott - glass gott, såklart! Det har hon sagt som första ord på morgonen flera gånger haha, hon har ett vykort med en glass vid sängen som hon vill ha då.
oppa kuu  - hoppa kul säger hon när hon får sitta på mitt ben och hoppa upp och ner, det älskar hon!
 
Nu blev det långt, men det är så mycket som händer hela tiden och jag har nog inte ens fått med en tjugondel! Helt otroligt att vår älskade Elsa fyller två år, tycker tiden gått så fort ♥
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0