Snart femton månader!

Publicerat: 2015-02-11 Kl: 23:14:38 | I kategori: Elsa 1-2 år |


 

När Alva var liten så var jag väldigt duktig på att skriva en uppdatering varje månad om hennes utveckling
, men tyvärr så har jag inte haft tid att göra det med Elsa även om jag så gärna velat då det är så himla kul att ha kvar och kolla tillbaka på! Men några ord ska jag försöka skriva ner om hur Elsa är just nu, mittemellan fjorton och femton månader.

Den största förändringen är att hon äntligen äntligen börjat äta! Hon åt i princip ingenting fram tills att hon var 11 månader, men det var vid 13 månader som det vände och hon började gapa och äta lite mer åt normala portioner! Innan dess så vägrade hon tex frukt av alla de slag, endast clementiner gick ner ibland, men nu älskar hon banan, apelsin, äpple och päron , och även fruktpure i såna där klämpåsar. Hon gillar däremot fortfarande inte pasta eller ris, men potatismos går bra och till det korv, skinka, köttbullar eller små köttbitar. Burkmat och gröt gillar hon också, och så dricker hon lite välling på kvällen men oftast inte mer än 100 ml. Hon tar fortarande inte napp men gillar att stjäla andra barns nappar och tugga på dom..

Alva var väldigt tidig med talet och började säga riktiga ord när hon var 11 månader, men Elsa säger mest "Mamma" och "dää" (där) samtidigt som hon pekar på något. Hon älskar ballonger och katter och kan hitta katter i böcker och på bilder bland alla andra djur, då pekar hon och säger "tssss" vilket är hennes ljud för katt, och så har hon precis lärt sig gnägga när hon ser en häst på bild. Men gladast blir hon av att träffa riktiga djur, våra vänner har en katt som hon alltid kryper efter och försöker klappa samtidigt som hon ger ifrån sig glädjetjut! Hon förstår vad man säger till henne för hon pekar tex på lampan när man frågar vart den är, men när det kommer till Nej och ajabaja så lyssnar hon absolut inte.. Det verkar som att hon förstår, men hon vill bara inte göra som vi säger den busungen. På tal om bus, nu har det hänt två gånger att hon stoppat saker i toastolen (en toarulle och en Petflaska) och jag har flera gånger hittat saker i våra skor och i tvättmaskinen, kan inte låta bli att skratta när det ligger typ en leksak i skon när man ska ta den på sig.


 
 
 
Hon har inte börjat gå än utan kryper fortfarande (men väldigt snabbt, man hinner knappt med när hon sticker iväg..), men hon har börjat ställa sig upp mot olika möbler och mot väggen, fast har inte kommit på hur man tar sig ner själv genom att sätta sig på rumpan. Hon kryper upp i vår soffa exakt hela tiden, där ställer hon sig mot kuddarna, kollar på oss med busig blick och skrattar och kastar sig runt så det känns livsfarligt just nu att lämna henne ens en minut typ, för då har hon redan hunnit kasta sig ner från soffan.

Hon sover en gång per dag och har gjort så i många månader, det brukar bli 40 min -2 timmar runt 11-12 tiden, och sen är hon vaken till 20 då hon somnar för natten. Men nattsömnen är forfarande dåligt tyvärr, det är många uppvak per natt. Det enda bra är att hon alltid sovit länge på morgonen, till 9 ungefär om hon inte blir väckt. Men senaste två veckorna har hon börjat vakna mellan 7- halv 8. hoppas att det bara är en fas för det som gör att jag orkar med nätterna är ju att vi alltid tar sovmorgon och Andreas stiger upp med Alva som vaknar betydligt tidigare.
 
Annars gillar hon att vara i Alvas rum och plocka med hennes saker och kasta sig runt eller gosa i hennes kuddhörna, hon gillar att läsa böcker, leka med bollar och gå med gåvagnen. Hon är nästan alltid glad när vi är iväg någonstans så hon är lätt att ta med tex på stan och till vänner, hon har alltid gillat att åka vagn!  Vi var på Bvc i veckan och då vägde hon 9250 g, längden mätte dom inte men runt jul var hon 72,5 cm tror jag och hon har storlek 74/80 på kläder. Lite liten för sin ålder alltså men hon följer sin kurva perfekt!



Kommentarer
Postat av: Carina, lurvendesign

Oj, vad mycket fint du gjort och vilken härlig blogg jag hittat. Fick idag tidningen vi i villa och hittade dig där.

Svar: Men tack snälla, vad glad jag blir! Jätteroligt att höra att du gillar bloggen, jag ska införskaffa mig ett ex av tidningen så att jag kan kolla jag med :) mvh Elin
Elin

2015-02-17 @ 16:29:57
URL: http://www.lurvendesign.se
Postat av: Cissi

Har läst din blogg många år :) Är också umebo! Nu kanske ni redan provat en massa för att få bättre nattsömn, men vår dotter slutade vakna när hon fick eget rum. Hon stördes av oss helt enkelt. Sov så bra tills vi gick och la oss, då började uppvaken titt som tätt.

Men hon kanske har eget rum redan?

Lycka till, hoppas det vänder snart!


Svar: Hej! Vad roligt att höra att du följt bloggen länge! Tack snälla för ditt råd, vi håller på att förbereda för ett eget rum just nu då Alva också sov dåligt som liten men började sova bättre när hon fick eget rum :) Jag hoppas verkligen att det hjälper!
Elin

2015-03-02 @ 14:27:13
Postat av: Marie

Så långt fint hår hon har, har också en tös som är född 2013, hon är född i okt =D. Isabelle vaknar som oftast 1 ggr per natt och vill då ha en flaska och vi har låtit henne få det, har inte vägt henne på ett tag hos bvc så vet inte,

Så fint rum de har, kikat runt på bloggen =D

2015-03-10 @ 19:30:35
URL: http://myflowergirl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0