Alva två och ett halvt och lite till.

Publicerat: 2012-10-09 Kl: 16:50:57 | I kategori: Alva 2-3+ år |


Jag tänkte skriva ner några ord om Alvas utveckling så att jag inte glömmer nuet,  det var många månader sen sist och nu är det ju bara tre månader kvar innan hon är hela tre år och stora tjejen! 

Hon som alltid har varit väldigt lillgammal och har ett minne bättre än vi vuxna, som har koll på saker som man nämt i förbifarten för flera månader sedan och vet vart alla borttappade saker håller hus. Det är bara att fråga Alva så svarar hon "Ja mamma din telefon ä i soffan under den stora kudden" Ok, tack! Hon glömmer aldrig nåt man sagt, speciellt inte om man nämt att hon ska få något hon gillar typ glass (det bästa hon vet). Jag hade väl nämt att hon skulle få glass till helgen, så det första Alva sa på morgonen dagen efter var "Nu är det lördag, nu ska jag få glass mamma" så det är ingen idé att låtsas att man inte lovat en muta i nåt trotsögonblick. Häromdagen när hon tog fram sina kritor som hon fick på Pizza hut i Stockholm i Juli sa hon direkt "Dom här fick jag i Stockholm". Jag som trodde att hon började glömma att hon varit där, men icke!

Häromveckan satt vi vuxna och pratade vid middagsbordet när Alva avbröt och sa" Ni får va tyst, jag vill också prata. Vad ha du gjort idag på jobbet pappa, vad ha du gjort på XXX?" Sen satt hon och sa "Jahaaa, ahaa, okeej, mmmhm " överdrivet intresserat för varje sak Andreas svarade haha, det lät så himla kul.

Hon håller gärna koll på andra barn och tillrättavisar dem så fort de gör fel, typ "Nej det där få man inte göra, man få inte säga så/sitta på bordet/leka med den, de ä ingen leksak. Man kan göra illa sig/bränna sig/få stickor." Sen så lyssnar hon ju inte varje gång vi säger så till henne direkt haha, men uppenbarligen vet hon att det är fel eftersom hon är så noga med att andra inte gör fel.

 


Står och spanar i fönstret i finaste tröjan från Småfolk. Långt hår har hon fått som tusan, men jag har väldigt svårt att klippa förutom luggen, det känns som att det är så Alva på något sätt!
 


Jag har alltid haft papper och penna i närheten så att jag kan krafsa ner när Alva säger något roligt, men jag har varit dålig på att skriva ner de senaste månaderna eftersom att Alva är så duktig på att prata, det går liksom inte att skriva ner allt någon säger när de pratar typ lika mycket som en själv. Men jag hittade ett papper från i somras, kan det ha varit just innan hon blev 2,5 år kanske? Hon sitter iallafall och leker med dockan Magnus medans jag tjuvlyssnade lite grann haha, jag älskar att lyssna på hennes fantasilekar:

" Vill du ha lite frukt Magnus? Jaa det vill jag. (här spelar hon alltså flera roller). Jag ska hämta frukt åt dig. Här är karameller, det ska vi äta på lördag (vi har inte ens börjat med lördagsgodis men Alva vet uppenbarligen redan vad det är haha..). Men du får äta karameller för du är fyra år, jag är bara två år. Gillar du melon? Mmmm. Nu äter du upp det här, SEN kan vi leka. Ska du ha dom hära eller ska jag ha dom hära, va? Du får välja Magnus. Menar du den eller menar du den? Karameller? Det får man inte äta. Näe näe det får man inte. Ha du bajsa Magnus?"

Ja men ungefär så här låter det här hemma fast tio gånger mer för varje månad som går. Alva älskar att leka rolllekar med sina dockor och gosedjur och ägnar låång tid till att byta blöja och tvätta dem, och vid sin spis så lagar hon massor av olika avancerade maträtter som hon bjuder oss på. Annars skrattar och skojar hon ofta och så gillar hon att sjunga och dansa och kan väl texterna till fler barnvisor än vad jag kan. Hon älskar att pyssla och sitter gärna lång tid vid köksbordet med en massa papper, kritor, klistermärken och papperssaxar omkring sig. Hon hatar att bada och tvätta håret, men älskar vattenlek och står gärna och diskar länge länge. Hon älskar glass och pannkaka, och gillar inte abslout inte sås eller ketchup, torrmakaroner ska det vara.

Hon älskar att se film där det är väldigt viktigt att hon får välja vilken scen hon vill börja med, och favoriterna är Pippi Långstrump (Många favoriter men gillar när Pippi kastar sönder stolen), Emil i Lönneberga (Soppskålen är favoriten), Lotta på bråkmakargatan (Lotta cyklar är favoriten), Saltkråkan (När Skrållan målar om köket är favoriten) och Barnen i bullerbyn (När Kerstin kastar mat är favoriten). De senaste dagarna har hon börjat favorisera Bamse, och i förrgår natt stod hon plötsligt i vardagsrummet mitt i natten och grinade att hon ville se Bamsefilm.. Hon byter film helt själv, häromdagen märkte jag inte ens att hon varit och bytt förrän jag såg att vi plötsligt tittade på en annan film. Jo lite mer tekniskt än när jag själv var 2+..

När det gäller böcker så är storfavoriten just nu Totte bakar, och Alva kan i princip texten till hela boken utantill som hon läser för gosedjuren. Jag tror hon gillar den så mycket eftersom hon själv älskar att baka, vi brukar göra kladdkakemuffins ibland och Alva är lika lycklig varje gång.

Nu låter det som att allt är frid och fröjd och det är det nästan, jag tycker ändå att Alva är väldigt snäll och duktig trots att hon har kommit i trotsåldern. Oftast. Men något utbrott per dag när hon inte får bestämma blir det minst, men det är väldigt sällan som man inte kan prata bort det eller muta med något roligare så det går över väldigt fort. Det värsta hon gjort hittills är att hon lärt sig en sak från filmen om Vem-böckerna, vi såg filmen några gånger och hörde nallarna kalla varandra "dumma" flera gånger, så efter det så började Alva skrika "dumma mamma" och typ försöka slå mig varje gång hon blev arg.  Som tur var höll det bara i sig nån vecka och nu har det nästan gått över tack och lov. Istället fnissar hos och säger "Mamma man får inte säga sådär" när Lotta på Bråkmakargatan kallar sin mamma för dum..

Sen så har hon ju faktist ljugit medvetet för första gången vilket också är mindre bra. Tidigare så har hon stolt berättat att hon ritat på stolen/väggen/golvet, men förra veckan  när jag såg att någon ritat med krita på tvättmaskinen och frågade om det var Alva som gjort det svarade hon lite skamset "Nej, det var x (en flickas namn vi känner), men hennes mamma kan torka bort det sen". Busungen. Men bäst ändå ♥







Kommentarer
Postat av: Mamma Miaa

haha min dotter brukar skylla på Hias, hennes låtsaskompis som hon själv hittat på namnet på. Fail :)

Svar: Haha ja det är inte direkt svårt att se när de ljuger, det var knappt att jag lyckades hålla mig för skratt ;) Men med en låtsaskompis är det ju liksom kört på en gång!
Elin

2012-10-09 @ 19:41:07
URL: http://actioonradar.blogg.se
Postat av: Lottiz - Fotograferande fyrabarnsmamma

Vilken ljuvlig ålder. De är som små bandspelare som spelar upp vad vuxna säger, de snappar upp allt. Det är väldigt facinerande att se barnens rollekar när man känner föräldrarna för man ser direkt vart barnen snappat upp vissa saker.
Alva verkar vara en jätte härlig och go tjej och supersöt är hon. Jag vill nog aldrig heller klippa Inez hår mer en luggen.

2012-10-09 @ 20:55:01
URL: http://lottizdays.blogg.se
Postat av: AnnaMalin

Vad underbart att läsa!! Haha verkligen roligt att läsa, sötaste Alva!! :-)

Kram till er

2012-10-09 @ 20:55:44
URL: http://annamalinform.blogg.se/
Postat av: Natalie

Här får du möjligheten att
VINNA BILJETTER TILL KII:S STORA HÖSTVISNING I UMEÅ!!

http://lady7.blogspot.se/2012/10/utlottning.html

2012-10-09 @ 21:16:38
URL: http://lady7.blogspot.com
Postat av: Natalie

Jag tycker att du borde ta chansen ATT VINNA BILJETTER TILL BUTIKEN KII:S STORA MODEVSINING!!!

KLICKA PÅ LÄNKEN OM DU HÅLLER MED :)
http://lady7.blogspot.se/2012/10/utlottning.html

2012-10-09 @ 21:19:23
URL: http://lady7.blogspot.com
Postat av: Cecilia

Vad roligt att läsa, hon verkar vara en så himla go och mysig liten tjej. Här hemma har vi typ krig varje dag, NEEEJ är favoritordet och hon slänger sig gärna baklänges med huvudet i golvet. Och hon har inte ens fyllt två än.! Pust, man kan bli lite smått galen men hon är ändå det absolut bästa i världen min fina unge :)

2012-10-09 @ 22:34:37
URL: http://systrarnasvensson.blogspot.com
Postat av: maria

Vilket underbart hår hon har!

2012-10-09 @ 23:42:18
URL: http://babyyoucancallmesven.blogg.se
Postat av: bitskemma

så kul och läsa om lilla Alva och jämnföra med min snart 2½åring. och vilket långt hår hon har;O Jag fick ta till saxen nu förra veckan i min tjejs(det tog verkligen emot för båda) för det växte så ojämnt men de var inte alls så långt och fint som Alvas:)

2012-10-10 @ 09:14:39
URL: http://bitskemma.vimedbarn.se
Postat av: Sandra - mamma till Molly

Molly och Alva låter så lika i sin utveckling. Molly är också väldigt lillgammal av sig. Lotta cyklar är favoriten här hemma också och Bamse :D I helgen fick hon välja en tidning i affären och då blev det en Bamse-tidning som hon tittar i väldigt flitigt här hemma just nu :)

Underbar frisyr och småfolkströja! :D

2012-10-10 @ 10:35:30
URL: http://surrovich.blogg.se
Postat av: Jenny

Underbart! Ser mycket Ellen i Alva :) Just nu är böcker och sång hennes specialitet. Vem? böckerna slukar hon och ALLA 8 ska läsas varje kväll och hon kan dom och läser med mig;) Bä bä vita lam och lilla snigel går hon runt och sjunger för sig själv. Ser verkligen fram emot vinsten! Kram Jenny

2012-10-10 @ 21:23:46
URL: http://livetarunderbart.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0