Alva 24 månader!

Publicerat: 2012-02-06 Kl: 18:39:00 | I kategori: Alva 1 - 2 år |



Vet ni vad! I lördags kväll när vi vuxna var ute och roade oss och Alva var hos sin mormor och morfar så skedde en "första gången" för Alva, tjugofyra månader och arton dagar gammal. Nu var det länge sen sist då det sker mest under det första året - första gången krypa, första gången prata, första gången ta ett steg, ni föräldrar vet hur det är och hur stolt man blir. Nu kan hon ju det mesta redan,  men lördags kissade faktiskt Alva på pottan för första gången efter att ha sagt att hon var kissnödig *stolt mamma*. Vi har haft pottan hemma säkert ett år och Alva sitter där ofta både med och utan blöja, men hittills har hon inte använt den på riktigt även om hon alltid vetat och pratat om vad man ska göra på den, men vi tänkte att det inte går att tvinga fram nåt och det gick ju lika bra det!

Så jag fortsätter det här inlägget i samma tema, Alva tjugofyra månader. Som vanligt blir det extremt långt och osammanhängande, men det är ju så mycket man vill få med. Helt otroligt att vår älskade Alva redan är två år egentligen. Det känns som att man alltid tycker att just den ålder som ens barn är i just nu är den bästa åldern, och det tycker jag såklart nu också. Hon är så himla rolig och duktig, och man förundras verkligen varje dag och tänker "va? kan hon det också, vart har hon lärt sig det?"




Finaste tjejen i sin nya klänning från Liandlo! Jag vet att vi är extremt sena med spjälsängen, men Alva sover hela natten och trivs jättebra i den, aldrig att hon har försökt klättra ur på morgonen innan vi hunnit in i rummet. Men nu ska vi byta så att hon får sova utan kanter och jag håller tummarna för att hon inte börjar vandra upp på natten allt för mycket..



Tjugofyramånadersalva älskar att bygga koja, att sjunga, att hälla vatten i burkar, att pyssla med lera och att gå runt och städa. Att prata är Alvas grej och det känns som att hon pratar som en liten vuxen. Såklart uttalar hon många ord på mer bebisspråk än vuxenspråk, men hon pratar i fullständiga meningar sen länge.


* Alldeles nyss lyckades jag tjuvlyssna på henne med nån tvdosa eller nåt som hon låtsades vara en telefon, och då lät det såhär- " Nu funka den. Nähä måste trycka igen. Sådärja. (låtsas att det är en telefon) Hallå hu må du? De ä Alva. Jaha jaså ok." Haha det låter så himla gulligt när hon låtsas prata i telefon, exakt som man pratar själv.

* Igår var Alva i sitt rum och lekte med dockan Magnus, och då lät det såhär - " Magnus ha bassat, måste byta blöja. Nähä inge bass. Bara kiss. Kom Magnus, kom och sitt häj i Alvas knä. (Här ska hon läsa en bamsetidning för Magnus). Titta Magnus, vem ä dä däj? De ä Brummelisa Magnus!"

* Vanligaste meningarna just nu förutom Alva kan själv som hon sagt de senaste månaderana är "Alva vill inte *** (vad hon nu inte vill, typ allt..) "ser du mamma" när hon vill visa nåt, " Mamma va gör du?" och "Titta mamma, vad äje däj?" Alltså vad är det där? Hon frågar typ så om allt, så det blir mycket förklara och berätta.

* Alva älskar att dansa och sjunga och kan texterna och melodierna till bland annat blinka lilla, mors lilla olle, imse vimse, i ett hus i skogens slut, sankta lucia, midnatt råder, lille katt, lilla snigel, en kulen natt, bäbä vita lamm, Pippi långstrump och en massa sånger från dagis som inte jag kan..

* Ibland hittar hon på egna sånger som till exempel "potatismos potatismos oj va gott oj va gott" (lille katt melodin) och " en elefant balanlåbade" istället för balanserade. Då syftar hon på sin bok med figuren Låba, hon sjunger bara så samtidigt som hon läser boken.

* Som typ alla andra barn i den här generationen så har Alvas stenkoll på teknik. Hon byter film och sätter igång dvdspelaren, sätter igång, stoppar in en cdskiva, väljer knappen cd och trycker på play på stereon samt kollar på bilder och inspelade filmer och youtube på min I-phone. Och då bläddrar hon till appen, väljer antingen favoriter eller historik för att få fram sina barnfilmer, sen bläddrar hon fram och tillbaka mellan de hon gillar och spolar och trycker på stop och play och vad som nu behövs. Mer teknisk än jag själv..

* På tal om youtube så är en av favoriterna fortfarande Pippi Långstrump, favoritscenen är Pippi kalas, pippi i godisaffären och när Pippi dansar i taket upp och ner. Men hon har alltid även väldigt gillat många barnvisor och ramsor på engelska. Speciellt en ABC sång där de sjunger "A is for Apple" osv, så nu har Alva börjat kalla tecknade saker i youtubeklippen på engelska eftersom de heter det i sångerna. Ett vanligt äpple heter äpple, men ett tecknat heter apple. Och det lät så himla roligt när Alva häromdagen sa när hon såg en tecknad apa på youtube "Titta mamma, vilken stor monki!" haha hon är för söt. Men hon säger såklart apa i vanliga fall.  Sen började hon även sjunga igår på skötbordet "Twinkle twinkle lille staa, how i wanna * påhittade ord jag ej minns* , like a dajmoon in de skaaj " Det ska börjas i tid..

* Alva har verkligen en underbar humor och skojar gärna, och skrattar åt sina egna skämt såklart.. När vi var hemma hos mina föräldrar förra veckan tillsammans men min mormor och morfar sa jag till Alva att gammelmormor Viola gärna skulle vilja höra henne sjunga. Alva vägrar alltid sjunga framför folk, men hon och Andreas brukar sjunga "var bor du lilla råtta" tillsammans och när vi skulle fara hem gick hon med på att sjunga den. Men Alva bestämde sig för att skoja och sjöng inte texten rätt som hon brukar utan bytte ut ett ord i varje mening och sjöng fel med flit, och så skrek hon av skratt varje gång och sa glatt "Alva sjunger fel!" Så Alvas version löd "va bor du lilla jåtta, i din hitt, vad gör du klocka åtta, jaga kitt, hu många unga ha du, sjuttitjee , hu må din gamla fa då, si å si, va gör din fju lovisa, steker gliss, va vill du ha o spisa, kov o jizz" Hon bytte alltså ut orden hatt till hitt, katt till kitt, sjutiotvå till sjuttiotre, katt till kitt, glass till gliss och jazz till jizz. Vi andra skrattade typ ihjäl oss för det lät så himla roligt och häromdagen gjorde hon likadant när hon sjöng blinka lilla stjärna, bytte ut vissa ord och skrattade åt sig själv varje gång..

Ja hur mycket jag än skriver får jag aldrig med allt så jag avslutar med att konstatera att Alva är i en underbart rolig ålder just nu ♥





Kommentarer
Postat av: Linda

När hon trivs så bra i sängen är det väl inget som hindrar att ha den kvar. Samma sak som pottan; de blir redo när de blir. Grattis Alva till dina 24 månader och pottbesöket :)

Kram Linda

2012-02-06 @ 19:25:18
URL: http://alltochelleringet.blogspot.com
Postat av: moa

Oj vad hon är duktig!! Å tack för i lördags.. Det va fantastiskt trevligt å ses! Puss

2012-02-06 @ 19:32:38
Postat av: Trivsamma förändringar

Goa och duktiga Alva!

Jag har skrivit det förut, men jag gillar att läsa dessa härliga månadsuppdateringar som du skriver. Kul att du skriver så roliga exempel också, det känns liksom som att man lär känna din lilla tjej =)

2012-02-06 @ 21:47:19
URL: http://trivsammaforandringar.blogspot.com
Postat av: kela

Underbara Alva :-) Det är så roligt att läsa om henne, hon verkar vara riktigt rolig den tjejen :-D



kram

2012-02-06 @ 22:47:45
URL: http://www.kelascrappar.blogspot.com/
Postat av: Lina

Min 3 åring sover fortfarande i spjälsäng :) men hon är liten och har aldrig försökt klättra över ens så vi ser ingen vits i att byta än.

2012-02-07 @ 07:41:22
URL: http://rocktroll.blogg.se/
Postat av: Anna S

Lillskruttan. Tänk att våra små blir så stora så snabbt.

Vad skönt att hon kissade på pottan.

Inte bara skönt när de börjargöra det. Det blir billigare också, haha. Skönt att slippa köpa hem massa blöjor.



Ha en bra dag fina du!

Kram

2012-02-07 @ 12:01:32
URL: http://Http://ansobloggar.se
Postat av: AnnaMalin

Sv: Tack hälsar Liv!



Helt underbart att läsa om Tjugofyramånadersalva! Låter ju helt underbart att ha en sådan goding som pratar så gott, även om jag älskar Livs ålder nu så längtar jag tills hon börjar prata :-)



Kramar till er!

2012-02-07 @ 13:10:15
URL: http://annamalinsrum.blogg.se/
Postat av: Hanna - Mode, smycken och min vardag

Vad roligt att läsa om hennes utveckling. :-)

2012-02-07 @ 20:52:08
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Sofia - mamma till Amanda med lillasyster i magen

Jag blir verkligen imponerad av hennes språk! Jag tycker att Amanda är rätt tidig för sin ålder men Alva är nog flera månader före henne :)



Angående spjälsängen så kommer vi att fortsätta använda den till Amanda eftersom hon sover så himla bra nu, vilket innebär att hon somnar utan problem och sover typ 11-12 timmar i sträck utan att vakna. Vi vill inte riskera att det blir tjorvigt med sömnen nu när Amanda ska få en lillasyster. Så ni behöver inte känna er ensamma, vi kommer att vänta så länge som möjligt med en vanlig säng. :)

2012-02-07 @ 21:17:44
URL: http://sofiaahlehjelm.blogspot.com
Postat av: Blue Velvet - Vegas mamma

Grattis i efterskott Alva!!!!

Vad roligt och läsa om hennes utveckling!

2012-02-07 @ 22:31:05
URL: http://bluevelvet.nu
Postat av: Dessi at [Home and desire]

Jösses, två år. Det går fort!



Tack för din fina kommentar hos mig! Vi har faktiskt fått förfrågan om ett hemma-hos-reportage från en frilansskribent, så vi får se. Även IKEA LIVE magazine är intresserade. Men man vet aldrig om något blir av. Jag är ju inte nöjd med det mesta här i huset ändå... Köket börjar jag få ordning på nu känner jag, efter snart 3 år här...



Kram!

2012-02-07 @ 22:44:15
URL: http://www.homeanddesire.blogspot.com
Postat av: Lina

sv: Ja man blir ju lätt stressad av hur andra gör med sängbyten, pottträning osv men vi har valt att ta det i vår takt :) dottern är ganska liten för att snart vara 3 så hon rymms gott och väl i spjälsängen. Hon har en vanlig säng i sitt rum men den leker hon mest i haha. Brorsans dotter som snart också blir 3 sover fortfarande i spjälsäng med :) enklast så när man har busungar och sjusovande föräldrar så kan dom inte gå upp och riva kåken när man sover haha.

2012-02-08 @ 07:26:14
URL: http://rocktroll.blogg.se/
Postat av: Mamma Miaa

hehe underbart det där med sången. Min dotter som fyller 3 i april är i kiss o bajs åldern (mest bajs) så hon byter ut massa ord mot bajs istället och tycker det är sååå kul :)



Förresten, du som gillar barnkläder. jag syr barnkläder och nu har jag en tväling på min facebook sida (facebook.com/miamakaron) där jag lottar ut ett barnplagg och du får själv välja tyg. :) Ifall det skulle vara intressant.



/Miaa1 :)

2012-02-08 @ 09:52:09
URL: http://actioonradar.blogg.se/
Postat av: kela

ja, viola är fint :-) Vi har det som släktnamn från min mormors sida. alla flickor har fått det i mellan namn sen min mormors mormor :-) kram

2012-02-08 @ 13:19:08
URL: http://www.kelascrappar.blogspot.com/
Postat av: Lilla Elin [drömmen om ett barn]

vilken fin bild på henne :D

2012-02-08 @ 15:33:54
URL: http://lillaelins.blogg.se/
Postat av: Mickan (Gravid v. 33)

Ååh, så hon är duktig och rolig, lilla Alva! Börjar bli stora tjejen! :D



Kramar!

2012-02-08 @ 15:46:14
URL: http://angel-like.com
Postat av: Bettan

Härliga onge :)

Helt otroligt hur mycket de lär sig på så kort tid. Vad det gäller det där med tekniken så har vi det likadant här, En två och ett halvt åring som kan mer än sin mamma, haha.

Håller helt med dig om att var ålder har sin charm och det är helt underbart att få ta del av allt



Kram

2012-02-08 @ 16:37:22
URL: http://haradso.blogspot.com
Postat av: Maria

Fin bild på Alva! Du har en jättehärlig blogg! Jag skrev faktiskt en rad om det häromdagen :)



http://rymdsylt.blogspot.com/2012/02/babypyssel.html

2012-02-08 @ 19:49:34
URL: http://rymdsylt.blogspot.com
Postat av: Jeniffer

waw, a funny name and a cute toddler.

♥ Alva.

2012-02-10 @ 10:25:40
URL: http://hijab-tutorial.blogspot.com/
Postat av: Malin S

Coola Alva =) Kul att läsa om henne och hon är så himla duktig på att snacka och sjunga ju. Skoj! Det där med engelska klipp och att ta efter språkmässigt känner jag igen från Amy. A is for apple är bland ett av de klipp som vi kollat på. Och twinkle twinkle föredrar Amy framför den svenska, ha ha! Häftigt att de kan lära sig så mycket. Det är sannerligen ett privilegium att få vara mamma =)

2012-02-22 @ 21:48:37
URL: http://malinsmacblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0